Alle fire rundkirker har Rawert tegnet. Her er det "St. Oles Kirke, Bornholm. d. 16. Aug. 1821. No. 81." så fornemt beliggende på bakketoppen. Også her må vi tolke de bygninger ,der ligger nærmest kirken, som den ældste, gamle degnebolig. Det vi forstår ved den gamle kirkeskole (nu sognegård) blev bygget 1841 som en ny bygning på den gamle degnegårds plads. Kanonen i forgrunden er en såkaldt "alarmkanon". Iflg. "De Bornholmske Kystskanser" af Jens Chr. Skaarup, 2016, var det en kanon, der ikke længere kunne bruges i batterierne. Det var ældre mænd, der havde vagterne ved kanonerne. Kanonen lå på Stejlebjerg. Akvarellerne er fra Det Kongelige Bibliotek.
Ols Kirke - med mand der fra tagstol tjærer spåntaget. Ukendt fotograf og år. bornholmskebilleder.dk. Et lidt ældre billede end foto th. pga. det endnu kun stablede stengærde.
|
Ols Kirke. 8x8 dias, Bornholms Museum. Lidt senere billede? Træerne fældet, stengærdet repareret.
|
Fra bornholmskebilleder.dk foto G. Støckel/Th. Yhr o. 1880-1890'erne(?). Ols Kirke. Bemærk manden, der er ved at tjære taget, og fotografens to hjælpere. Neb er det en telefonmast? Rønne fik telefon 1888, resten af øen - udvalgte adresser - kom med 1889. G. Støckel fotograferede alle fire rundkirker, jeg kender hans billeder af de andre tre. Dette af Ols Kirke må vel være fotograferet af Yhr - så vi mangler stadig et ældre foto af Ols Kirke. Mon nogen kender sådan et? MUS79101. Forlæg for ovenstående 8x8 dias.
Foto Peter Elfelt, stereobillede. Nr. 671. 1895. "Bornholm ved Olsker Kirke" - står der i protokollen. Det hedder selvfølgelig Ols Kirke. (Det er ikke Nylars Kirke som, der fejlagtigt er skrevet på kortet). avk.
Ukendt fotograf, Bendt Kjøller (?). Ols Kirke, Kjøllersamlingen. BM. MUS106751
Jens Riis Jørgensen Billedet er ikke så tydeligt, hvis man forstørrer det. Præstegårdens stuehus (til venstre) er tydeligst med sine 14 bindingsværksfag med stråtag, mens kirken er mere ulden. Det er svært at se tagmaterialerne og sammenholde dem med brandforsikringen, der fx fortæller, at taget på klokkehuset var af brædder ligesom tårnet på Allinge Kirke havde indtil det i 1865 fik zinktag, som så i 1922 blev teglbelagt. Men det er svært at se, om der var paptag eller mosbegroet spåntag på de store stræbepiller på vestsiden af kirken. Brandforsikringen siger, at der på kirken var tag af spån, bly, tegl og pap. Præstegården brændte den 3. september 1908. På fotoet ser vi det grundmurede ligvognshus fra 1867 med spidst helvalmet tegltag, som er nævnt i brandforsikringen i 1907. Der skal findes mere dokumentation for at kunne sige hvornår billedet er blevet taget.
Ols Kirke og den gamle kirkeskole lige syd for Ols Kirke. I dag er den gamle kirkeskole, der blev indrettet med skolestue i 1841, delvis pudset og uigenkendelig og tilhører kirken. Den er på 12 fag. Men omkring 1900-1920 var den på ca. 17 fag. De fem fag forsvandt inden 1929. Ukendt fotograf. BM.
Ols Kirke og den gamle kirkeskole. BM En anelse senere end ovenstående foto.