Østermarie Kirke - den gamle middelalderkirke - og den ny
"Øster Marie Kirke, Bornholm, 24. Juli 1870". Han skriver: "I Taarnet 2 Etager, med Tøndehvælvinger, over Daabshvælvingen, altsaa ialt 3 Etager. Stor rundbuet Triumphbue, samt mellem Chor og Absis. En stor Runesteen i Vaabenh. En Bautasteen liggende udenfor. Under Taarnet med Døbefunten bagved. Klokketaarnet under Reparation."
I sommeren 1870 havde Bornholm besøg at et ualmindeligt menneske. Det var apoteker og historiker, Johann Gottfried Burman Becker, 1802-1880. Han havde afhændet sit apotek i 1845 og kunne åbenbart derefter leve af sin formue. Derefter helligede han sig sin store interesse, historiefaget herunder danske mindesmærker og i de efterfølgende 30 år rejste han land og rige rundt og målte og tegnede danske mindesmærker.
Han var i hvert fald på Bornholm i 1870. Han fik set - og tegnet øens sognekirker, også de kirker, der sidst i århundredet blev revet ned.
Og dem har jeg ofte ledt efter illustrationer af!
Tegningen af klokketårnet med tag har han tegnet af efter arkitekt Vilhelm Dahlerup. Han har også tegnet og målt "Klokketaarn i Øster Maria paa Bornholm. Plan af nederste Stolværk".
I.G. Burman Beckers tegninger er på Det Kongelige Bibliotek.
Han var i hvert fald på Bornholm i 1870. Han fik set - og tegnet øens sognekirker, også de kirker, der sidst i århundredet blev revet ned.
Og dem har jeg ofte ledt efter illustrationer af!
Tegningen af klokketårnet med tag har han tegnet af efter arkitekt Vilhelm Dahlerup. Han har også tegnet og målt "Klokketaarn i Øster Maria paa Bornholm. Plan af nederste Stolværk".
I.G. Burman Beckers tegninger er på Det Kongelige Bibliotek.
Østermarie Kirke, 1880erne. Eneste og derfor helt unikke foto af den gamle middelalderlige kirke med klokketårn før den blev revet ned i 1889-1890. Desværre blev kirkens indre mig bekendt ikke fotograferet. Østermaries klokketårn, der ses på billedet herover, var af den sædvanlige, bornholmske type. Bygningen havde tidligere fungeret som portbygning. Bindingsværket var omsat flere gange, og ligesom kampestensfundamentet tilsyneladende svært at datere. Foto på Bornholms Museum.
|
Østermarie Kirke var, som navnet antyder, i middelalderen indviet til Jomfru Maria. For at kunne skelne mellem Bornholms to Maria-kirker, kom de til at hedde henholdsvis Østermarie og Vestermarie.
Den gamle kirke, der nu henligger som ruin på kirkegården, var en af de i arkitekturhistorisk henseende mest interessante blandt Bornholms romanske kirkebygninger. Derfor blev den bevaret som ruin. |
Opmåling af tårnet, Øster Marie kirke, tegnet efter Borchs rentegn til værket Bornholms Kirker. (Den ny kirke opført 1890-91 af A.Clemmensen.) Kunstakademiets arkitekturtegninger. Bornholm.
I kirken er opsat et epitafium fra 1682 over kaptajn Jens Pedersen Kofofoed. Han er kendt som "Bornholms Befrier" i forbindelse med opstanden i 1658, hvor den svenske kommandant Printzensköld blev dræbt og Bornholm givet tilbage til den danske krone. Epitafiet indeholder bl.a. et maleri af Jens Kofoed, hans to hustruer og 24 børn. Levende og døde. Ni allerede afdøde ørn er markeret med et kors. I 1891 var epitafiet hængt op i den ny kirkes tårnrum.
|
Billedet herover viser besøgende i kor og apsis i den gamle kirke, der fra 1890 var bevaret blot som ruin. BØA.
|
Østermarie gamle kirkeruin, fotograferet 1891. BM. Det helt specielle ved den midddelalderlige kirke var især kirkens tagkonstruktion, idet der over den endnu eksisterende tøndehvælving i koret har ligget et fladt tag af stenheller, således som det endnu er bevaret på Knuds Kirkes kor. På den intakte gavl over korbuen ses aftryk at to parallelle tøndehvælv, der har været båret af en arkademur midt gennem kirken.
|
Aa Kirkes tilsvarende arkademur forsvandt ved en restaurering i 1874. Kun den omstændighed, at der under nedbrydningen fremkom så mange gammeldags og usædvanlige træk ved den gamle kirke, bevirkede, at nedbrydningen blev standset på halvvejen. Over korets hvælv er et lille, ligeledes tøndehvælvet rum, som af de lokale blev kaldt "nissekammeret".
|
Den ny Østermarie Kirke, indviet 18. oktober 1891, arkitekt Andreas Clemmensen
Østermarie kirke set fra syd fra Ølenevej. Foto Valdemar Myhre, Svaneke, o. 1910.
Østermarie Kirke o. 1900. Foto Mathias Pedersen, Østermarie. Den ny kirke blev placeret nordligst på kirkegården på klokketårnets plads. Den blev opført i stenbrudsgranit efter tegninger af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Andreas Clemmensen, København, som bl.a. forestod restaureringen af Kalundborg Kirke og tegende Christian 9's Kapel til Roskilde Domkirke. Østermarie Kirke blev indviet 18. oktober 1891.
|
Martin Nyrop, Københavns Rådhus' arkitekt og blandt det hold arkitektstuderende, der ligesom Andreas Clemmensen i 1874 havde opmålt Bornholm landkirker, havde også udarbejdet tegninger til en ny kirke. Tegningerne er bevaret men projektet blev forkastet. Den nye kirke var i det ydre en større replik af den gamle kirke, men forsynedes med tværfløje i syd og nord, så den kunne rumme sognets mange kirkesøgende.
|
Østermarie Kirke. Fotograf H.P. Jacobsen. BM. Fotograferet omkring 1905.
Østermarie Kirke, den gamle middelalderlige kirkeruin ses til venstre. Ukendt fotograf. O. 1910. ES.
Østermarie Kirkes indre, set mod alteret. Ukendt fotograf. O. 1910. ES.
Vi ser den ny kirkes indre, hvor stort set alt inventar var tegnet af Andreas Clemmensen i nyromantisk stil. De store, overdådige klunketids-petroleumslamper stod i en morsom kontrast til det iøvrigt enkle interiør.
Fra den gamle kirke overførtes bl.a. fire slanke renæssancefelter fra 1593 fra den gamle prædikestol. (Prædikestolen ses lige til højre for korbuen). |
De forestiller Kristi Korsfæstelse, Opstandelsen, Himmelfarten og Frederik den Andens våben. Maleren Kristian Zahrtmann sikrede sig prædikestolen en gang i 1800-årene og forærede felterne til den ny kirke i 1891. De blev bygget ind i den ny prædikestol. Imidlertid mangler nogle tekstfelter fra stolen, og de opbevares nu på Bornholms Museum. Også kirkens gamle empire-prædikestol opbevares på Borholms Museum. Billedet er fra o. 1910. Kirkerummet blev restaureret i 1962.
|